Il mio nome e Magico Vento

Il mio nome e Magico Vento

m_magico_03.8814

” Moje ime je Magični vetar.

Moj beli narod me je ostavio; narod Sioux me je prihvatio i dao mi novo ime.

Moji prijatelji su svi ljudi bez rezerve ( ako su dobri ), a ponajviše novinar Vili Ričards.

Najveći neprijatelj mi je dijabolični Hauard Hogan.

Moj svet je svet američke Granice, u njemu se mešaju realnost , vizija i imaginacija.

Mašta Đanfranka Manfredija me je ‘ izmislila ‘ a edicija Sergio Bonelli editore me ‘ štampa ‘ u Italiji tj. moje avanture. Joze Ortiz me ‘ crta ‘.

Živim zahvaljujući čoveku po imenu Serđo Boneli.

Toliko sam imao da vam kažem o sebi, malo sam ćutljiv…………….. ”

MAGICO VENTO je rekao, a sad da malo kažem ja, nešto malo da prozborim o svemu što je povezano sa njim.

Velika italijanska KUĆA STRIPA – Serđo Boneli nije izgubila želju da se iznova i iznova suočava sa sudom čitalačke publike ‘ izbacujući ‘ neke nove strip junake pored onih starih koje svi znamo ( Zagor, Tex i dr. ). Jedan od novijih je i Magični Vetar.

U trenutku kada je svet stripa postao oskudan kad su noviteti u pitanju Serđo Boneli je poželeo da lansira poruku vere i optimizma, realizujući projekat na kome se radilo skoro dve godine. Talentovani scenarista Đanfranko Manfredi, već poznat čitaocima Dilana Doga, i jedan tim sastavljen od najboljih italijanskih crtača ( ali kao što vidite gore, i jednog Španca – Joze Ortiza ) podarili su život junaku, MAGICO VENTU – MAGIČNOM VETRU koji, po mom ličnom mišljenju, zavređuje da stane rame uz rame i pridruži se ostalim likovima Boneli izdavačke kuće.

Avanture Magičnog Vetra se odvijaju u neobičnoj oblasti Granice SAD, gde se prepliću epska vremena i burno vreme tradicionalnog vesterna sa mračnom i nemirnom atmosferom horora. Ukratko, spremna sam da se kladim da ćete ukoliko pročitate i jednu epizodu ove edicije, Magični Vetar uspeti da vas zabavi i iznenadi.

Magični Vetar počinje svoje putovanje u vozu.. I baš odatle započinju sve western avanture, od ” čeličnog konja ” : od železničke stanice koja ujedno predstavlja i ” civilizaciju ” pograničnog dela i ” upad ” na zemlju koju su Indijanci smatrali nastanjenom duhovima a samim tim i svetom. Naš voz je u Dakoti, jednoj od manje poznatih američkih država.

Klima Dakote je surova: duge suše, potresni naleti grada, magle koje mogu danima da traju, mećave, ledeni vetar koji nosi prašinu i do 60 km/h, toplotna odstupanja koja mogu izazvati iznenadne temperaturne skokove od 10 stepeni ispod nule do 10 iznad nule. Ko bi mogao da živi na takvom terenu? Međutim, upravo ovaj surovi teren probudio je osvajački apetit kod belaca. Možda je upravo njegova prividna nepristupačnost predstavljala veliki izazov, zbog čega su belci želeli da donesu ” progres ” na Velikim Ravnicama. I pošto su ih oteli Indijancima napustili su ih, napravivši od Dakote ono što je ona danas: ” stan u kome nema Amerike ”, nastanjen sa nešto više od milion stanovnika. Područje kojem je suđeno da postane za kratko vreme ” prirodni rezervat ” nastanjen bizonima, a s druge strane ” veliko smetlište Amerike ” i deponija za radioaktivni otpad.

Dakota, Dakota, Dakota………………

Dakota i danas ostaje tipično pogranična država, čvrsta i puna duha, zastrašujući pejzaž, ali prelep pejzaž u kome ste prepušteni neočekivanom. Kad je o 19.veku reč može li biti boljeg ppodručja za scenarija interesantnih priča o avanturama novog strip junaka?

VETAR je ” nevidljivo prisustvo ” otelotvoreno u ovom junaku; vetar – jedno od osnovnih božanstava naroda Sioux, koje ga naziva Tatekan – SVETI VETAR, MISTERIOZAN, MAGIČAN. Vetar koji je promenljiv i nestalan, koji može biti i uzdah i mećava, lagani povetarac od koga se talasa trava prerije i neumoljivi dah koji izluđuje. Vetar koji nosi fatamorgane, vizije i daleke odjeke, širom otvarajući vrata mašte.

Ali dosta sa pisanjem. Čitajte avanture Magičnog Vetra. Nećete pogrešiti, nimalo, nimalo!

Možda vam postane jasno zašto su u današnje doba Nativni narodi Severne Amerike jednog moreplovca prozvali KILLUMBUS, uz malo ‘ vetrovite ‘ muzike.

Mašta Đanfranka Manfredija me je ‘ izmislila ‘ a edicija Sergio Bonelli editore me ‘ štampa ‘ u Italiji tj. moje avanture. Joze Ortiz me ‘ crta ‘.

Živim zahvaljujući čoveku po imenu Serđo Boneli.

Toliko sam imao da vam kažem o sebi, malo sam ćutljiv…………….. ”

 

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog