'Say '' Мe Tarzan, you Jane '' and make a million'

'Say '' Мe Tarzan, you Jane '' and make a million'

Johnny_Weissmueller.6231 johnny-weissmuller-swimming1.6232

Može li iko na prvi pogled prepoznati ovog čoveka koji se nalazi na ove dve stare fotografije? Teško da iko može bez, bar malo podsećanja, odmah reći njegovo ime i prezime.

Ko je ovaj čovek na slikama?

Pošto sam već u naslovu teksta polako i ukazala o kome se radi, verujem da nije teško prisetiti se da je to: Johny Weissmuller, rođen 2.juna 1904.godine u Freidorfu, Banat, Austro-Ugarska( danas Rumunija). Umro je 1984.godine u Akapulku, Mexico.

Bio je bolešljivo dete,poslušao lekara i uzeo časove plivanja i nakon izvesnog vremena izrastao na 6’3” ili 1.91m pa osvojio 5 zlatnih Olimpijskih medalja, 67 svetskih i 52 nacionalne titule.

Vlasnici MGM – a, a pogotovo Cyril Man koji je radio na adaptaciji ‘ Tarzan The Ape Man’ zapazili su ga 1932.godine dok je plivao u bazenu jednog hotela, a sve ostalo je istorija!

Tih pet zlatnih olimpijskih medalja filmski Tarzan je osvojio između 1924-1928 oborivši rekord u svakoj trci.

Bio je prvi Tarzan koji govori; umro je kako već napisah 1984.g. i to mesec dana nakon što je umro poslednji nemi Tarzan nemog filma čije ime nažalost ne pamtimo. Pamtimo mnoge nove filmove, i savremene ekranizacije Tarzana, a često zaboravljamo ovog prvog Tarzana – fenomenalnog glumca i sportistu.

Džoni Vajsmiler je prvi čovek na svetu koji je plivao 100 m freestyle za manje od jedne minute.

Tokom snimanja tih tzv. ” Jungle Jim ” filmova bio je kažnjavan sa 5 000$ za svaki kiogram nepropisane, prekomerne težine.

4aec7b5ee39f733e6c249223de408bd1

Uspomenu na njega čuvaju mi i dva njegova citata koje često čitam jer su inspirativni i vispreni.

Prvi citat je: ” How can a guy climb trees, say”Me Tarzan, you Jane,”and make a million? The public forgives my acting because they know I was an athlete. They know I wasn’t make-believe.”

Ah, ta Amerika, za neke zemlja snova, zemlja u kojoj je ponekad dovoljno da kažeš: ” Ja Tarzan, a ti Džejn” , i zaradiš milion dolara.

Drugi citat je večan i mogao bi da bude jedan od postulata za spas ove mučne planete; dakle, kaže Džoni: ” I have always been vitally interested in physical conditioning. I have long believed that athletic competition among people and nations should replace violence and wars.”

Po ugledu na staru Heladu: u vreme Olimpijskih igara obustavljani su svi krvavi ratovi. Da li je i danas tako? Nisam primetila; možda imam pogrešne informacije. Naivno verujem u olimpijski duh sporta i spajanja ljudi mirnim putem tokom olimpijskih igara; međutim,mnogo toga se promenilo od vremena stare Grčke do danas, i ne bih dalje širila temu iz razloga što u ovom tekstu želim da pomenem još jednog čoveka, a to je umetnik Piter Blejk.

Britanski umetnik sir Peter Blake, rođen je 1932.godine u Dartfordu, Kent, i hvala Bogu još uvek je živ i stvara.

A kakva je veza između Tarzana i sir Petera? Jednostavna.

ET

Peter Blejk je poznati britanski umetnik, neki ga nazivaju i ” godfather of pop art”, jedan je od tvoraca britanskog pop-arta,i koristi u radu najčudnovatije tehnike, briljantne i naturalističke, vrlo često se inspiriše fotografijama slavnih ličnosti, slikama filmskih glumaca, i kao što ovde vidimo bio je inspirisan popularnim Tarzanom, napravio ga je od ebonovine, a naslikao ga je i na jednoj slici.

img_1489

Evo, još nekoliko Blejkovih zanimljivih, krajnje zanimljivih slika pa možete i njih pogledati, i shvatiti, svako na svoj način kako je umetnik sir Peter Blake video metu – target, kako je video vizu, na koji način vidi ‘ red power ‘, a kako vidi ‘ tuarega’, muzičke legende “The Beatles”,  i naravno, neizbežnog Tarzana.

the-beatles-1962-by-sir-peter-blake

Sve u svemu –  za ovaj deo mog teksta neki zaključak bi mogao da bude da ja lično volim umetnost pop-arta, to spajanje nespojivog, nekima možda čudno, meni ne, ja uživam u delima stvaralaca pop-arta. Umetnost Endi Vorhola je takođe divna i verovatno je bila uzor sir Peter Blejku, a za kraj sam ostavila opet citat, ovaj put citat sir Blejka: ” You get married at twenty, you’re going to be shocked who you’re living with at thirthy.”

1 2 3 4

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog