Stranger in Moscow ili o poreklu rusofobije

Stranger in Moscow ili o poreklu rusofobije

Čuvena ruska dilema oduvek je bila ikona ili sekira. Konkretno, radi se o suštinskom sukobu u 17.veku i početkom 18.veka, između praktične potrebe da se savladaju veština i lukavstvo stranaca i emocionalne potrebe da se produži vatrena odanost – blagočestie religijskim tradicijama stare Moskovije.

Rusija je do Petra Velikog bila izolovana, monaška država. Prvi štampani zakonik u Rusiji, ULOŽENIJE iz 1649.godine bio je razrađen kruto i propisivao je čak i telesnu i smrtnu kaznu za širok raspon različitih sitnih prekršaja. Samo KNUTA ( bič, kamdžija ) se pominje 141 put u tom zakoniku. Zapadni posetioci iz tog vremena ostavili su dosta anegdotskih zapisa o staroj Rusiji pa tako znamo da je jednog holandskog lekara koji je u Moskvu doneo flautu i skelet, rulja prolaznika gotovo linčovala zato što pokušava ( kako su Rusi verovali u to doba ) da čarolijama prizove mrtve!? Stari Rusi se nisu mnogo razumeli u zapadnu medicinu, a ni u muzičke instrumente; šta više, upotreba instrumenata nije bila zastupljena jer je istočno crkveno pojanje zahtevalo samo upotrebu ljudskog glasa kome instrument nije potreban da bi pevao o Bogu.
PERELOM odn.veliki preokret se odigrao u vreme Petra Velikog. To je bio odlučujućći trenutak: hoće li Rusija ostati izolovana ili će polako početi da staje u niz evropskih zemalja tako što će se modernizovati . Izolacija je, ne smemo to zaboraviti bila karakteristika još jedne velike zemlje a to su bile SAD. One su se u 19-om veku ponašale u skladu sa Monroovom doktrinom što bi značilo da ih se ticalo samo ono što se događa na tlu američkog kontinenta, a prvi put se mešaju u evropske ‘ stvari ‘ tek počev od 20-og veka; tačnije spašavaju Evropu svojim ulaskom u 1.svetski rat , a i u 2.svetski rat svojim iskrcavanjem u Normandiji kroz operaciju Overlod. Elem, pošto ovo nije tekst o SAD, nego o ruskom perelomu bitno je naglasiti da su Rusi tada birali između HITROSTI i BLAGOČESTIJA. a to je bio jako težak izbor.Teško je prevesti slovensku reč : hitrost,i najbolje što mi pada na um je – veština ili oštroumnost, a kasnije je hitrost postala reč koja označava tehniku koja naravno dolazi sa Zapada. Zanimljivo je da su Rusi vremenom stvorili i izraz: ‘zamorskaja hitrost’ koji se odnosio na sve nove i Rusima nepoznate veštine i tehnička dostignuća; to što ‘ hitrost ‘ u ruskom jeziku ima i prizvuk lukavstva kad se prevede, još je jedna od zanimljivosti vezanih za ovaj ruski izbor odn.perelom. A šta je blagočestije? Naravno, vera i vernost. Blago je bila crkvenoslovenska reč za ‘ dobro ‘koja sadrži i značenje ‘ blagoslova ‘ i ‘ dobrobiti ‘, dok je čestije – ‘ čast’ , ‘ poštovanje ‘.

Hitrost je očigledno predstavljala talas budućnosti.

Sanjarskoj nepreciznosti istočnih Slovena polako se nametalo precizno zapadno merenje.

Vladavina Petra Velikog (1689 – 1725 )predstavlja vrhunac tog sporog preobražaja Rusije posredstvom evropske tehnologije u disciplinovanu svetovnu državu. Razume se, uticaji ruskih patrijaraha uvek su bili snažni; neki od njih su vodili i državne poslove.
Nakon vremena Petra Velikog, Rusija se nije mnogo trudila da se priblizi Zapadu, te je Zapad vremenom razvio brojne stereotipe o istoj. Negativni stereotipi o Rusiji su se umnožili, svuda su prisutni, i besomučno se ponavljaju u filmovima. I niko ne prigovara. Dok se nakon džihadistickog terora i nasilja negativni stereotipi o muslimanima s pravom karakterišu kao islamofobija, negativni stereotipi o Rusima prolaze neprimećeno, i ne označavaju se kao rusofobija što u suštini i jesu.
Ruski muškarci su na zapadu predstavljeni kao brutalni, loši, nepošteni, nasilni i pohlepni. Prema ženama su neotesani, loše se oblače i sl. Za prosečnog Zapadnjaka, tipičan Rus je lopov ili ubica, dok je pošteni ruski biznismen kontradikcija sama po sebi. Ruskinje su predstavljene kao žene opsednute novcem, jeftine, sklone manipulacijama, promiskuitetne i nemoralne. One su femmes fatales koje ce dobrog, naivnog Zapadnjaka prevariti. Na Zapadu, ruske žene obično su dozivljene kao špijunke, prijateljice gangstera ili prostitutke.
Dok je Zapad sklon demonizaciji Rusije, srpski narod je sklon idealizaciji Rusije. I jedno i drugo je pogrešno.

Ja u Rusiju mogu da verujem, a nikako od nje nešto da očekujem, niti od bilo koje države na svetu. Bivši američki ambasador Kameron Manter, jednom prilikom je rekao:” Prava budućnost Srbije je u EU. Amerikanci i Rusi se slažu da Srbija tu pripada. ”

Odijum prema Americi, uvek je rušilački. Nisam za to.
Prijateljstvo prema Rusiji je patetično, bajkovito i neproduktivno, tako da nisam ni za tu varijantu.

Rasprave o tome da li je ili nije Rusija, nekad pomogla Srbiji, kao da se nikad ne završavaju. Mnogi navode da usi nisu nikada nešto naročito Srbiji pomogli, a i kada su pomogli, uvek su nekako gledali sopstveni interes. Ta, o tome se, u politici i radi: o interesima, a ne o simpatijama i potrebama duše. Uostalom nije ni tačno da nam nikad nije naročito pomogla. Recimo, u 1.svetski rat je ušla (i)zbog nas ( a možda nije morala ) i sledstveno tome na nesreću izgubila svog cara, upala u ruke novonastale komunističke zveri ni kriva ni dužna. Početkom 21.og veka tek se polako vraća svojim korenima i identitetu.
Često se navodi da je Rusija napustila srpske ustanike. Prirodno je da bude tako. Napoleon ju je napao, i normalno da će se povući iz prvog srpskog ustanka, ne bi li svoju teritoriju odbranila. Ako nas je katkad zloupotrebila, bar nas nikada nije svesno napala, za razliku od zapadnih “prijatelja”. U politici ne postoje prijateljstva, nego samo interesi, i to bi Srbi morali da shvate, jednom za svagda. Da nije bilo u drugom ratu “Crvene armije ” ne bi Hitler nikad pao. A kako ocekivati pomoc od Rusije? Rusija da može, prvo bi SEBI pomogla…

Za mene je Rusija bajkovita zemlja crkava i umirujućih crkvenih zvona.
Frekvencija crkvenih zvona pozitivno utiče na naš organizam, postoje čitave teorije i terapije nastale na osnovu toga.

I Michael Jackson peva o Rusiji:
‘ Mask of life, feelin’ insane
Swift and sudden fall from grace
Sunny days seem far away
Kremlin’s shadow belittlin’ me
Stalin’s tomb won’t let me be
Here abandoned in my fame
Armageddon of the brain
KGB was doggin’ me
Take my name and just let me be
How does it feel, when you’re alone,
And you’re cold insade Like A Stranger in Moscow’ .

Iz nečije perspektive to je zemlja koja je još uvek, recimo, nepripitomljena, dok je za neke ona bajka; sve zavisi od uglova gledanja i njihove multiperspektivnosti. Moramo gledati iz svih uglova, i negde naći gde je istina.

Ovaj tekst je dao malo odgovora; tema je zaista komplikovana!

Ruski krst ima posebnu simboliku. Sastoji se od 8 krajeva, gornja kraća linija označava natpis na krstu Gospodnjem na kojem je bilo napisano: Car Slave, a donja kraća linija krsta označava daščicu na kojoj je Hristos stajao i koja je podignuta malo s desne strane u znak sećanja da se Gospod okrenuo prema pokajanom razbojnimu koji je prvi ušao u raj. E sad o ruskom krstu imam ovakvo zapažanje( kratko ,jasno i jednostavno) :pravoslavni Ruski krst sa onom dole nakoso linijom označava: da je Bogu bliži covek bez greha, dok kod katolika je PARALELAN (to svako sebi ima prava da stvori filozofiju simbolike) U ovome i jeste trik izmedju katolicizma i pravoslavalja, no ova teme zaslužuje mnogo kompetentnije objašnjenje i analizu od stručnih osoba, ja sam se samo malo drznula..

Za kraj sam ostavila vizantijsku izreku:” Prvi Rim je bio Rim, drugi Rim je bio Konstantinopolj odn.Carigrad, treći Rim je Moskva, četvrtoga neće biti ”. Ko zna, možda u ovome ima istine, naročito sad kada se pokazalo da ruskom medvedu i nisu kandže baš tako tupe kako poverovasmo i poverovaše.

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog