Folder X – ISPOVEST PREVARENE ŽENE

Folder X – ISPOVEST PREVARENE ŽENE

Pre mesec dana napunila sam pedeset godina. Kćerka i sin su mi poklonili večeru za dvoje u jednom mirnom i lepom restoranu. Na večeru sam otišla sa prijateljicom. Moj suprug i tog dana nije došao kući sa posla. Bio je sa njom. Kroz dva dana je došao i doneo mi kremu protiv bora. Zatim je kroz smeh izvadio novu poklon kesu i u njoj rokovnik, onaj personalizovani koji je sada popularan. Nije me poljubio.

Moji roditelji su ljuti na mene. Znaju kakav je on i žao im je što gotovo ceo život živim pod maskom srećne i uspešne žene.
Živimo kod mojih jer on nema dovoljno primanja da plaća stan, a ja nikada nisam bila na rang listi svoje firme zato što imam veliku kuću.
Upoznala sam ga kada sam bila jako mlada. Tek sam upisala Pravni fakultet i videla ga među starijim studentima. Dopao mi se njegov osmeh. I on je primetio mene.

Ne znam da li me je zavoleo zato što sam bila miss brucoškinja na jednoj zabavi koju su priređivali studenti Pravnog, ili me je zavoleo zato što sam pametna, istrajna u svemu, hrabra ali i nežna.
Danas više to nije važno. Imamo dvoje odrasle dece, već izvedene na put.
Brak je postao loš posle rođenja našeg sina. Pala sam u postporođajnu depresiju i njemu je to smetalo. Tada je počeo da odlazi od kuće. Prvo na dan, zatim na dva, pet dana.
Priznao je da ima ljubavnice. Pokretali smo i brakorazvodnu parnicu. Nismo se razveli jer je on ročišta izbegavao. Namerno, koliko mi se čini.

Sa godinama je postao cinik. Ljut na samoga sebe i na ceo svet. Zamera sebi što nije završio fakultet i što ga ne cene dovoljno na poslu. Ljubomoran je što sam ja postala zamenik direktora pravnog sektora moje, sada privatne, firme.
Ne znam kako izgleda žena sa kojom je sada. Jedino što znam da joj nije lako jer on ima težak karakter.
Inače, ja njega ne varam. Nisam od onih žena koje na prevaru odgovore prevarom. Ćutim. Odavno sam prestala da ga volim. Od onog trenutka kada je posegao za prvom čašicom žestokog pića.
Zbog starije kćerke, zbog roditelja, kolega, prijateljica, ali i zbog same sebe nosim masku srećne, vesele žene.
Samo ja znam kako mi je. Sin je oduvek bio na njegovoj strani. I dalje misli da ja grešim i nalazi opravdanja za oca. To me mnogo boli, taj loš odnos sa sinom. Popraviće se, verujem, kad i sam zasnuje svoju porodicu. Tešim se time.

Uoči praznika, moj suprug se menja. Postaje drugi čovek. Brine o nama, o kući, uživa u društvu rođaka.
Nedostaje mu primarna porodica. Oca je izgubio rano, a majka je umrla od kancera pre desetak godina. Sa svojom tetkom i stricem je izgubio kontakt jer već dugi niz godina ne žive u Srbiji.
Ne pravdam ga, iznosim činjenice. Sve to utiče na psihu i na ponašanje. Rani gubitak oca, majčina ekscentričnost, slab kontakt sa rodbinom.
Zato on voli praznike i raduje im se kao dete. Volim ga tim danima.

**

Noći su duge kada si sam. Skida se tada maska. Na površinu isplivavaju tuga i potiskivani bol.

Bezbroj puta u tim noćima bez sna poželim da odem. Da napustim i roditelje i već odraslu decu, i njega. Maštam o životu u nekom mirnom gradiću u kome bih mogla da volim i budem voljena i da radim bez onih sažaljivih pogleda. Znaju mi lice bez maske, na moju veliku žalost.

masks-701837_640
Trgnem se i pomislim na roditelje. Na decu. Na sve one koji su mi dragi i koje volim. Kažem sebi „hrabra si „ i nastavljam život.

Svako od nas je krojač svoje sudbine. Neki od nas naprave greške pri krojenju te sudbine. I čuvaju ih, iako znaju da su greške.
Nekada moramo da živimo sa greškama. Jednog dana će se ispraviti. Treba biti strpljiv, jer strpljen je spašen, kaže stara poslovica.

On će se meni vratiti. Kada ciroza jetre počne da pokazuje svoju ćud, kada dobije prvog unuka, kada ga više nijedna ne bude htela jer je star i dosadan.
Ja ću ga čekati.

**

Ovaj tekst je deo trilogije :

  1. Folder X – Ispovest druge žene
  2.  Folder X – Ispovest ljubavnika

Autor ovog teksta je : Rada Čeh, blogerka

Dala nam je nekoliko informacija o sebi:

**

Radmila Čeh, ovo je ime koje mi stoji u svim zvaničnim dokumentima, ali me svi zovu Rada.
Imam 44 godine, rođena i živim u gradu koga obožavam-u Beogradu.
Radila sam 18 godina u jednoj beogradskoj opštini. Tokom tih godina promenila sam tri različita radna mesta, doživela mobing na pretposlednjem, bila srećna i prezadovoljna na mestu višeg referenta u službi informisanja.
Sticajem životnih okolnosti, nisam završila Bogoslovski fakultet SPC. Pre njega sam pokušala da upišem Filološki fakultet, smer srpskohrvatski jezik i književnost, ali ga nisam upisala.
Postigla sam i veliki uspeh obzirom da od rođenja imam cerebralnu paralizu, lakši oblik, a od puberteta ortopedske probleme-sa kolenima. Zbog tih zdravstvenih problema dobijam invalidsku penziju u decembru 2011.godine.

Nisam udata i nemam decu. Zbog toga žalim, jer decu obožavam.
Ali, sve je to splet životnih okolnosti.
Pišem od detinjstva. Priče, kolumne..Napisala sam, ali nisam objavila knjigu. Nisam objavila ni zbirke pripovedaka.
Bloger sam od 2003.godine i blog na WP mi je treća blog platforma. I ostaću na toj platformi
Pisala sam kratko vreme za jedan internet portal sa kojim sam davno prekinula saradnju.

Ne volim zimu i led na ulicama. Ne jedem brokoli i cveklu. Ne volim dosadne ljude. Ne volim one koji sami sebe hvale.
Volim svoju porodicu, prijatelje, poznanike, svoju mačku. Volim da pišem, obožavam da čitam-ali one prave knjige, štampane. Elektronske ne volim.
I još mnogo, mnogo stvari volim. Poroci su –cigarete i nes kafa jutarnja-trodupla.
Iskrena u stvarnom životu, i iskrena na internetu. Lav u horoskopu.

https://mojezbrkanemisli.wordpress.com/

FB stranica: https://www.facebook.com/mojezbrkanemisli/

This Post Has 0 Comments

  1. Да прво запишем овде, па онда и код Раде на блогу: Одлично! Сва три текста су тако добро написана, као да их аутор заиста преживљава, као да је свака реч последица тог болног искуства. Јер сво троје су повређени. И не само они 🙁

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog