UBIJALA JE SAMO ŽENE, PRIČA O RUSKOJ KRVAVOJ GROFICI

Ona je Darja Saltikova. Ona je najzloglasniji serijski ubica u Rusiji 18-og veka. Ona je Krvava Grofica, i ubijala je uglavnom žene. 

Pod njenim pravim imenom je retko ko zna ali je kao Krvava Grofica ušla u sve enciklopedije serijskih ubica tzv. murderpedije.

Rođena je 1730 kao ćerka jednog ruskog veleposednika. Udala se za Gleba Saltikova, oficira careve telesne straže, takođe veleposednika i rodila mu dva sina.

Nakon što je već u 26-oj godini ostala udovica započela je ljubavnu vezu sa inžinjerom Nikolajem Andrejevičem Ćučevim, dedom velikog ruskog pesnika Fjodora Ćučeva. Kada je Ćučev prekinuo ljubavnu vezu sa njom zbog jedne druge žene, ova je odmah počela da smišlja osvetu zbog čega su oni morali privremeno da pobegnu.

U sledećim godinama Darja S. je nastavila da traži ljubavnike među svojim kmetovima. Mržnju je usmerila prema sopstvenom polu. Na svom veleposedu počela je da zadovoljava svoj nagon za ubijanjem, tražila je potencijalne žrtve među devojkama i ženama u svojoj okolini.

Sva nedela počinila je na svom imanju Trojckoje kod Podolska. Zvanično dokazanih 38 ubistava ali sva je prilika da ih je bilo preko stotinu. Darja Saltikova je zbog svojih nedela bila osuđena na doživotnu kaznu.  Zatočena je u jednu tamnicu ispod Crkve Ivanovskog manastira u Moskvi.

Zašto je Darja Saltikova mučila i ubijala žene? O tome možemo samo da spekulišemo. Da li je do toga dovelo ono nesretno okončanje veze sa Nikolajem Ćučovim pa je zamrzela sve žene ili je to posledica nekog traumatičnog iskustva iz detinjstva? Fakat: žrtve su bile žene!

Većina njenih žrtava bile su devojke zaposlene na njenom imanju. Ako bi je neka devojka nečim razljutila počinjao bi martirijum. Krenula bi sa bezopasnim opaskama o nesposobnosti devojaka i lošem obavljanju zadataka. Nastavila bi ponižavanjem i proizvoljnim kaznama u vidu udaraca ili polivanja vrelom vodom!

” Pokazaću ja tebi, glupa koketo. Gledaš muškarce ne bi li ih osvojila. Vidim ja kako ih gledaš. Čekaj, čekaj. Vrela voda će isterati požudu iz tebe, a ako to ne pomogne naći ću druga sredstva za tebe. Ja sam jaka, jača od svih, i svima vama ću pokazati kako izgleda kad me izazovete i naljutite. Ja sam bogata plemkinja i mogu sebi sve da priuštim. Ja mogu svakog muškarca koji mi se svidi da odvučem u krevet i da ga odbacim kada se zasitim. ”

Naviknute na ovakav tretman svoje gospodarice, mnoge žene su se trudile da je ne izazivaju, držale su jezik za zubima i pomagale joj da se oslobodi leševa. One nisu imale lep život kod nje ali bilo im je bolje i tako nego da padnu u njenu nemilost. Mnoge su ćutale iz straha i zato što im je bio neophodan posao da prežive.

Tako je Krvava Grofica mogla nesmetano godinama da muči i ubija žene koje su joj se zamerile ili za koje je umislila da su joj se zamerile. Sklanjala je s puta svaku za koju je mislila da joj može biti konkurencija.

Da čujemo opet Krvavu Groficu:

” Kako ste glupe i proste! Mislite da ste mnogo lepe jer oblačite moje iznošene haljine?! Doći ćeš i ti na red, glupačo! Ali prvo ćeš da uradiš sve ono što ti naredim. Jednom se mora ukloniti sav ološ sa mog poseda, i ti a i onaj seljak od tvog muža. O ljubavi vi pričate…ha! Ljubav postoji samo u mašti. Sve je to samo čista požuda tokom seksa i ja sve to mogu sebi da kupim! ”

Krvava Grofica je ubila svaku ženu čija lepota joj je zasmetala.

” Ti si jedno veliko Ništa i možeš da vrtiš svojim kovrdžama koliko hoćeš, ja ću te učiniti ružnom, i šta ćeš onda?! Neće ti pomoći ta tvoja veličanstvena kosa. Malo vatrice i drugačije ćeš izgledati, obećavam ti. A nož može srediti ostatak. Zbog tvog lepog tela muška srca neće više brže zakucati. Gle, koliko je sati a ti još nisi pod počistila, to mora biti kažnjeno. Uskoro će te tvoj muž oplakivati. Srećan ljubavni par – to ne postoji!!!”

Krvava Grofica nije svojim žrtvama dopuštala brzu smrt, sviđalo joj se da ih dugo šikanira i teroriše. Svoje rivalke je matretirala onoliko koliko je htela. Njena surovost nije poznavala granice. Zadavala im je udarce i vrućom peglom, šutirala ih ili prisiljavala da u sred zime samo u jednoj tankoj košuljici uđu u hladan potok i tu satima ostanu. Nekim ženama je spalila kosu i odeću, drugima je klještima čupala uši. Hajde da je ponovo malo čujemo:

” Jel to čist pod? Mislila si da malo kao počistiš pa da se negde izvališ, sa nekim slugom, a? Sad ću da bacim vrelu peglu na tebe pa ćeš da se opametiš. ”

Zid ćutanja je godinama skrivao od javnosti ova nedela. Tek kada su dva kmeta, Iljin i Martinov pobegla, javnost je saznala za ova čudovišna ubistva. Carica Katarina Velika je bila obaveštena i protiv Darje Saltikove podignuta je optužnica. Proces je trajao 6 godina. Na kraju su dokazane tvrdnje Iljina i Martinova. Mnogi su nadvladali svoj strah i progovorili.

Kako je Katarina Velika ranije oslobodila plemstvo smrtne kazne, Darja Saltikova je doživotno utamničena. Plemićki čin joj je oduzet, posed konfiskovan a sinovi dodeljeni jednoj porodici na čuvanje.

Poslednje 33 godine života Krvava Grofica je provela u potpunoj tami svoje ćelije. Prema nekim izveštajima rodila je tamo jedno dete. Da li je zavela nekog stražara ili je bila silovana, ne zna se.

Kajanje nikad nije pokazala, kao i svaki hladni ubica.

Šta je ona osećala? Kako i zašto se pretvorila u zver? Zašto je sve ovo uradila? Nećemo nikada saznati. Svakako da je bila reč o duboko nezadovoljnoj i poremećenoj osobi koja nije imala skrupula, i da nije uhvaćena ne bi stala sa ubijanjem.

Zašto je sve ovo uradila? Kako se postaje zver? Da li je to proces ili datost na rođenju? Frustracije ostavljene žene ili zlo po prirodi?

Nije mogla da stane, nije imala kontrolu, za nju opravdanja nema. Ona ga nije ni tražila. Nemilosrdnost i razuzdanost kao posledica propale ljubavne veze ili mnogo dublji psihički poremećaji, kako već rekoh nikada nećemo saznati. Nevoljeno biće bez osećanja i savesti koje je požudu proglasilo za jedino što između muškarca i žene može postojati. Zato što ona nije poznavala ljubav poništila je pravo na ljubav i drugima. Veliko zlo ostaće bez objašnjenja. Možda nekad neki psihijatar ili ekspert za psihu serijskih ubica i uspe da objasni kakvi to lomovi duše preobrate ljudsko biće u čudovište, a do tada ćemo se pitati: zašto je sve ovo uradila.

Zašto?

This Post Has 0 Comments

 1. Prvi put čujem za ovu ženu. Neobična priča. Mislim da je bila zla, nepopravljivo zla…

 2. Zašto? Zato što je vjerovatno bila skrenula umom na stranputicu. Ili je jednostavno bila zla. Nema većih monstruma od ljudi, uvijek bilo. Čuo sam za groficu koja se kupala u krvi djevica, Bathory čini mi se, ali za ovu prvi put čujem.

 3. Niko se ne rađa zao, to je proces. U to doba brakovi viših staleža su bili ugovarani radi koristi i tu nije moglo biti ljubavi. Verovatno se zaljubila u ovog lika što ju je ostavio pa je pukla 😱😵

 4. Hvala na komentarima 🌷🌷🌷
  U okviru onog što se zove Women’s history nailazila sam na svakakve lujke 😀 a nedavno i na priču o ovoj za koju takođe do pre par dana nisam znala, zato sam i mislila da će čitaocima biti zanimljivo.
  Mislim da se ne može reći da se neko rađa kao zao, ali neki mentalni faktori ako nisu na vreme razvijeni pokažu svoje devijacije kada dođe vreme za to.
  I pitanje je da li je i takav profil čoveka odgovoran za zlo koje nije u njegovoj vlasti ako je takav ili od rođenja ili nije na vreme razvio mentalne faktore za zdravu ličnost. Drugačije treba gledati na one koje su drugi upropastili od malih nogu od onih koji su sami izabrali zlo.
  Mnogo je pitanja i teško je na njih odgovoriti, možemo samo da pokušamo.

 5. „Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze narandžu u ruke i upita publiku:
  »Ako stisnem iz sve snage ovu narandžu, šta će izaći iz nje?»
  Neka mlada devojka iz prvog reda dobaci:»To vam je jako glupo pitanje.
  Ako stisnete narandžu onda će iz narandže izaći sok od narandže.
  To je ono što je unutra. Ne može ništa drugo izaći iz nje.»
  Stručnjak reče:»Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Razlog zašto će iz narandže izaći narandžin sok je taj što je samo to unutra. A sad ako proširimo metaforu i zamislimo da vas neko tako stisne. Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas neko uvredi, da vam nanese bol ili slčno. I iz vas izađu bes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba itd. Vi biste rekli da je to što je izašlo iz vas zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da ono što iz vas izađe, je ono što vi imate u sebi. Upamtite, iz vas će uvek i baš uvek izaći ono što je u vama ako vas neko “stisne”. Iz narandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.“
  Поздрав!

  1. Sjajno! Hvala na ovom tekstu 👏

   Strašno je šta sve čovek može naći u sebi. Sve oko nas je refleksija nečeg sasvim drugog od zapaženog.

   Pozdrav 🙌

 6. Studije razlicitih strucnjaka na ovu temu je pokazala da odgovor na pitanje zbog cega ljudi ubijaju mesovit, malo genetike malo interakcije za okolinom.
  I kao sto neko iznad napisa, krvava grofica iz istorijski nam drage Austro-Ugarske, Erzbert Batori je zena koja je ubila preko 350 devojaka, uglavnom sluskinja sa svog imanja (postoje i izvori koji tvrde i preko 500). Vredelo bi da vidimo i neki clanak o njoj ovde!

 7. Ovako na prvu loptu moglo bi se reći da je ubijala jer joj partnera preotela druga žena, i onda je svoj pol zamrzela i u svakoj nalazila potencijalnu pretnju… “Na prvu loptu” kada se čita, ovako se nameće osnovni zaključak. Sve ostalo je stvar stručnjaka lekara ako mogu da proniknu duboko u psihu osobe.Pre egzekucije vršila je mobing nad žrtvama. Mislim da se tu možemo svi složiti !

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog