GUVERNANTA, SOBARICA I GROF OD HOENCOLERNA, TREĆI DEO

– Oh, sveta Viborado od Sv. Galena, zar ti je toliko vremena bilo potrebno da se spremiš?

– Oprostite mi Franciska ali na momente sam se predomišljala da li uopšte da pođem…

– Mislila sam da smo tu temu zatvorili. Ništa te ne košta da pokušaš.

– Znam ali verujte da mi nimalo nije lako da se tek tako pojavim u nekoj uglednoj kući, a svesna sam da tu ne pripadam. I ko je sv. Viborada? Ne znam ništa o njoj, zar ne vidite da ništa ne znam?! , Johana je bila na ivici suza.

Kočije su već krenule, čulo se umirujuće i jednolično kloparanje konjskih kopita. Franciska je uzela dubok dah i obratila se Johani: ” U ovom momentu je nevažno ko je bila sveta Viborada ali ako će ti biti lakše, ispričaću ti kraću priču o njoj. To je jedna od najneobičnijih svetica i mučenica oblasti Bodenskog jezera. Krštena je pod imenom Weibrat ( Wiberat ) kao kćerka iz jedne porodice iz Altenklingena, oblast Thurgau. Njeno ime sada zvuči arhaično ali tada je bilo sasvim poželjno ženskom detetu dati ime koje se jednim delom sastoji od imena Weib , staronemački naziv za Ženu. Viborada je još od mladosti živela povučenim životom, puno je postila, spavala na podu, čitala svete spise a ispod odeće nosila busgewand ( Bußgewand ). Busgewand je jedna vreća od grube kozje kože istkana i koristila se u svrhu pokajničkog obreda pod nazivom busritus. To je stari izraelski običaj kojim se verujuća osoba štitila od situacija u kojima je moglo doći do iskušenja ili sagrešenja. Pred Bogom se na taj način Viborada unižavala i radila je to svesno. Radi asketskih ciljeva čuvanja čistote na koje je dobrovoljno pristala. Nakon jednog hodočašća u Rim vratila se još strožojih životnih principa. Nakon kraćeg boravka u Konstancu preselila se pod duhovnim starateljstvom biskupa Salomosa 3-eg u manastir Sv. Galen. Postala je iskušenica i po sopstvenoj želji provela četiri godine kao pod kaznom, sve do najvišeg savršenstva. 916-e godine zatvorila se u jednu ćeliju iz koje nije izlazila sve do svoje nasilne smrti. Iako je sa spoljašnjim svetom bila povezana samo jednim prozorom ona je preuzela na sebe jedan važan zadatak, postala je kako joj samo ime govori ” ženska savetnica za kler, plemstvo i narod sv. Galena i Alemanije.

Prema njenom savetu, manastirsko blago i biblioteka su pred pretećim naletom horde Mađara 926-godine, sklonjeni na sigurno. Viborada je odbila da se skloni. 1. maja 926. u njenu ćeliju su upala dva mađarska vojnika i posekla je svojim ratničkim sekirama.

Umrla je istog dana. Nakon što se mađarska horda povukla, krvavo telo mučenice je pokopano. Monasi sv. Galena su upisali njeno ime u spisak martirijuma za Hrista, i jednom godišnje održavali misu na njenom grobu. 1047 – godine je Viborada ” kao prva od svih žena ” proglašena Sveticom od strane pape Klemensa 2-og u Rimu. Njen grob je postao svetilište na kojem su se odigrala bezbrojna čuda u vidu isceljenja. Zbog spašavanja biblioteke manastira sv. Galen, Viborada se poštuje kao zaštitnica biblioteka i prijatelja knjige. Eto, to je priča o našoj svetoj Viboradi Galenskoj. Njeno ime zazivam pre čitanja bilo koje knjige ili u nekim situacija nestrpljenja. Invokacija njenog imena mi uvek donese mir nebesnosti. “, Franciska je završila izlaganje i pognula glavu. Izvadila je brojanice iz torbe i zaćutala u tihovanju. Na Johaninom licu se mogao primetiti odraz iskrene tuge zbog saznanja o ovoj tužnoj sudbini i mučeništvu.

– Draga Franciska, osećam se nedostojno da govorim o ovoj svetici i mučenici, sve ono što sam smatrala svojim velikim nevoljama palo je u vodu pred načinom na koji je sveta Viborada stala pred sekire mađarkse horde. Ovo saznanje učvršćuje moju veru i snagu da se suočim sa svim onim što se u mom malom životu može pojaviti kao prepreka. ”

– Ničiji život nije mali. Mali i ništavni mogu biti jedino loši postupci ljudi. Loši postupci nas čine niskim bez obzira koliko mi sebe smatrali visokim. Visokim u smislu važnosti koju sebi pridajemo u društvu. , Franciska je prekinula nemu molitvu i odložila brojanicu.

Kočije su se zaustavile ispred jedne velikw kuće. Kućepazitelj ih je najavio gospodinu Ludvigu. Nisu mnogo čekale, bile su primljene i uvedene u salon gde su se na postavljenom stolu već nalazile šolje za čaj.

– Dugo Vas nisam video, moja draga Franciska, obratio se Ludvig.

– Poštovanje!, mladi Nikolas je napravio naklon.

– Poslovi, poslovi dragi moj, a mladost odavno nije tu, sreća pa imam pomoć ove moje mlade prijateljice, Franciska je pokazala na Johanu i predstavila je muškarcima. Mladi Nikolas ju je sa interesovanjem posmatrao.

– Čast nam je da Vas ugistimo u našem domu, draga gospođice, Nikolas je bio uviđavno fin i ljubazan.

– Ah, Franciska, ne znaš šta se sve izdešavalo u poslednjih nekoliko meseci. Potražnja za časovima muzike je sve veća, moj sin ima druga interesovanja, i prava je sreća da sam ga upoznao sa ćerkom jednog svog dobrog prijatelja. Ona je mlada učiteljica muzike i ako sve protekne po planu, postaće delom naše porodice a i porodičnih poslova. Nikolas će završiti svoje studije prava, a njegova buduća žena će meni pomagati. Nisam odoleo a da ti se odmah ne pohvalim. “, Ludvig je bio više nego uzbuđen.

– Ah, to onda menja stvar i potpuno poništava razlog moje posete, skrušeno će Franciska.

– Ne znam o čemu se radi, recite slobodno.

– Naime, nadala sam se poznanstvu Nikolasa i Johane, nisam znala da je već zaručen, Franciska je govorila sa setom u glasu ali ipak dostojanstveno.

– Nikolas nije zaručen ali ja sam sve sredio. Mislim da će mu devojka sličnog porekla i interesovanja odgovarati, ponosno će Ludvig.

– Oprostite Ludviže, da li ste pitali Nikolasa slaže li se sa Vašom odlukom. Ipak je o njegovoj budućnosti reč, Franciski nije nedostajalo smelosti.

– Devojka se meni sviđa, već je vidim kao člana naše familije. Sve ostalo je sporedno. , Ludvig je lagano gubio strpljenje.

– Moja prijateljica Johana je takođe osoba koja poseduje kvalitete i smatrala sam da bi bilo lepo kada bi sa Vašim sinom mogla ponekad da razgovara ili popije čaj, Franciska nije odustajala.

– Ne znam zašto kad je Nikolas već zaručen?

– Dragi moj, malopre rekoste da još uvek nije zaručen. Dozvolite da pitam Nikolasa šta misli o mojoj ideji?

– Nemate Vi njega šta da pitate, ja sam taj koji odlučuje!

– Oče, smirite se, tačno je da sam još uvek slobodan i ne bih imao ništa protiv da provedem neke lepe trenutke sa Johanom na nekom pikniku ili koncertu muzike, Nikolas se hrabro izjasnio.

– Možeš sine ali tada više nećeš biti deo ove kuće! Zašto bi se pored izvrsne učiteljice muzike ti sastajao tamo sa nekom..ne znam ni čime se bavi devojka?, zagrmeo je Ludvig.

– Johana je sobarica na dvorcu Sigmaringen, već rekoh kako mi mnogo pomaže u poslovima., smireno odgovara Franciska.

– Za ime Boga, ja sam mislio da Vam pomaže u poslovima rukovođenja dvorcem., Ludvig je bio van sebe, ” I odakle Vam ideja da jedna sobarica ima šanse da postane moja snajka?

– Ideju sam dobila poznavajući Vas dugi niz godina. Smatrala sam da ste dobar čovek kojem je obrazovanje pomoglo da stekne šire poglede na svet i ljude u njemu. Sada vidim da Vam obrazovanje nije pomoglo u smislu ljudskosti., završila je Franciska i ostavila nepopijenu šolju čaja.

– Vi mene vređate u mojoj kući?!, izađite, molim Vas izadjite!, Ludvig je izgubio kontrolu nad sobom.

– Oče, šta Vam je? Nikada Vas ovakvog nisam video. Gospođa je samo predložila susret, ništa sem toga., Nikolas je smirivao situaciju.

– Znam ja šta ona ima na umu, Ludvig je kroz zube procedio a usne su mu drhtale.

– Ne uzbuđujte se dragi moj, nećemo Vam više biti na smetnji. Idemo Johana, ovde nema ljudi, izvinjavam se mladom Nikolasu.

Dve žene su otišle. Dva muškarca su ostala. Jedan u velikom strahu da slucajno ne propadne sinovljeva ženidba koju je do detalja isplanirao, a drugi u sanjarenjima o prelepoj Johani.

***

– Neću reći ” rekla sam Vam ” ali ću reći ” rekla sam Vam “, rezignirano se Johana obratila Franciski.

– Kaži šta god hoćeš, nasmejala se Franciska, ” Nemamo izlaza ali uz jednu ogradu, trenutno nemamo izlaza. Trenutno nemam ideju kako ces se udati u svetu gde gostioničarev sin uzima za ženu ćerku nekog drugog gostioničara i gde učitelj muzike planira da oženi sina učiteljicom muzike. Brakovi se planiraju, to je očigledno ali je takođe očigledno da si mladog Nikolasa ostavila bez daha. Nešto ćemo već smisliti, ništa nije propalo kad propalo sve je…čekaj, kakva je ono ceduljica dole? Čini mi se da je ispala iz tvog šešira?

Johana je skinula šešir, a da nije ništa primetila. Kada je pogledala na pod videla je papirić. Podigla ga je i preletela pogledom preko njega. Na dnu je ugledala potpis: Nikolas…
***

Nakon trećeg dela ove priče, napraviću veliku pauzu u kojoj će sva tri dela uz jedan veliki dodatak biti sređena u jedan kraći roman, a do tada maštajte o ljubavi muškarca i žene, muškarca i žene kojima je društvo saopštilo da nikako ne smeju biti zajedno.

Brakovi iz ljubavi su tvorevina 20- og veka, za prethodne vekove je karakterističan ugovoreni brak s ljubavlju ili bez nje, razlikovalo se od slučaja do slučaja : Negde se stvorila i održala ljubav nakon sklopljenog braka, negde nikad nije ni došlo do dubljih osećanja. Uzmimo samo u obzir da su se udovci (18,19 vek) nakon smrti supruge brže-bolje ponovo ženili i to mnogo mlađim devojkama pod izgovorom da neko mora da im pazi decu. Ako im je bila potrebna pomoć oko dece mogli su da angažuju dadilju, pre će biti da su imali nagon i želju da opet imaju ženu, a to sa decom teško da je imalo veze. Svakako, čovek je biće nagona, i niko to ne može poreći. Ne treba osuditi one kojima je cilj zadovoljenje nagona ali ipak treba podvući crtu između onih koji i pored tog nagona traže neku dublju crtu…emociju, nežnost i sanjarenje.

U jednoj odlicnoj sociloskoj A. Kišjuhasa nalizi stoji ovakav odeljak : “Tradicionalni brak nije imao nikakve veze sa – ljubavlju. Zapravo, tek od 1920-ih na Zapadu, ljudi su počeli da stupaju u brak zbog ljubavi, a ne zbog statusa i imovine. I, novine su tada sumanuto izveštavale o ovom novom, blesavom fenomenu i čudu neviđenom tadašnje hipsterske omladine, nazivajući ga – “ljubavni brak”. Bila je to revolucionarna i pomodna novotarija za naslovnu stranu, ej, stupiti u brak sa nekim koga volimo! Naravno, i tada je bilo otpora. Konzervativci su tvrdili da ova nova definicija “ljubavnog braka”, pogađamo, razara tradicionalne porodične odnose i da će u potpunosti uništiti tradicionalnu porodicu do kraja 20. veka. ”

Institucija braka i porodice je u kontinuiranom procesu promene i nadogradnje.” Brak, porodica i porodični odnosi oduvek su bili samo još jedan dogovor među ljudima u nekom društvu i kulturi. I kako su odnosi među tim ljudima i u tim društvima kroz istoriju gradualno postajali ravnopravniji i pravedniji, menjala se i “tradicionalna porodica” ”

O svemu ovome i još o mnogo čemu drugom pročitaćete u pomenutom romanu čija priprema će potrajati jer želim da studiozno priču postavim u istorijski kontekst sa faktima onakvim kakvi su odista bili, uz malo iluzije i fikcije jer šta je čovek bez iluzije…

Do tada, na blogu će biti objavljivane priče na razne intersantne teme, dakle, blog će ostati kakav je i bio – sadržajan. Zbog nekih poslovnih obaveza neće biti blogova u onolikom broju koliko ih je bilo do sada ali će ih biti – dovoljno.

Pozdrav svim dragim čitaocima. Uživajte u predstojećem letu uz jedan ovdašnji letnji hit. Naime, Key One se drznuo da obradi veliki hit Diethera Bohlen-a Louis Louis ( Modern Talking ) ,i ta obrada je zabavna 🙂

” Yo, Dieter, Dieter, Dieter, guck ma’, nichts für ungut, aber ich glaub’, die Leute wissen gar nicht, was du damals mit dem Song gemeint hast. Stardova, wir zeigen mal, wie wir das 2017 machen! Let’s go!“

” Ah, Diter, Diter, bez uvrede ali ne znaju ljudi danas šta si ti nekad sa ovom pesmom imao na umu, zato idemo iz početka, pokazaćemo šta sa ovom pesmom u 2017-oj možemo da uradimo. ” :))))))

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5mqelmYUcI0&t=10s

This Post Has 0 Comments

  1. Iznenadila si me sa ovim trećim delom 🙂 Odlično je…

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog