Titanik je vaskrsao

U britanskom Southamptonu, aprila ove godine boravila je jedna kineska delegacija. Clanovi delegacije imali su zadatak da se oslobode straha! Straha od britanske reakcije na ono sto planiraju da urade.

Svake godine, u ovoj luci, odakle je 1912. Titanik krenuo na put, sreću se ne samo tzv. Titanik – eksperti već i potomci žrtava i preživelih iz najvećeg brodoloma svetske istorije. Članovi kineske misije imali su zadatak da odobrovolje Britance. Jer Britanci i nisu bas odusevljeni namerom Kineza da naprave repliku Titanika u turisticke svrhe. Replika se već pravi u kineskoj provinciji Sichuan. U originalnoj veličini, planirana kao hotel i mesto za ispunjavanje avanturistickih i luksuznih želja posetilaca, neka vrsta zabavnog parka.

Od katastrofe napraviti dobar biznis, to je namera Kineza. U Kini ima mnogo Titanik fanova. Međutim, za potomke žrtava ova ideja je odraz nepoštovanja i lošeg ukusa. Čak i ako Kinezi pruzaju uveravanja da će se s poštovanjem odnositi prema čitavoj toj temi.

Specijalnim efektima će biti simulirano “ Iskustvo ledenog brega “ iz 15. aprila 1912. Uz pomoć svetlosnih efekata i muzike, oživeće poslednji trenuci na Titaniku, probijanje vode nakon bliskog susreta sa ledenim bregom. Gosti će na momenat čak imati osećaj kako se dave! 1514 ljudi je na originalnom Titaniku poginulo, ovi novi putnici će samo malo biti mrtvi, i za to će jos i ulaznice plaćati.

Luksuzno prenoćište

U proteklih 20 godina bilo je 13 bezuspešnih pokušaja da se Titanik oživi. Jedan od graditeljskih projekata preduzeo je Clive Palmer, milijarder iz Australije i to ga je koštalo 188 miliona evra. Zabavna replika u Kini će za razliku od ovih projekata zaista i biti realizovana. 2016-e godine su kineski inzenjeri zapoceli rad na ovoj konstrukciji u gradu Suining, na jugozapadu Kine. Troškovi su procenjeni na 136,6 miliona evra.

Krajem 2019 park ce biti otvoren i prvi gosti će imati priliku da provere njegovu autentičnost.

Simulacija spektakularnih luksuznih stepenica

Spoljasnost Titanika br.2 ce biti identična originalnom Titaniku bez obzira što će kopija biti od betona, a ne samo od čeličnih ploča. Za savršenu unutrasnjost angazovali su eksperte iz Holivuda. Svi su se pobrinuli da gosti budu vraceni u 1912-u godinu. Cena prenocista zavisi od klase, kao i na originalnom Titaniku. Jeftinija kabina ce kostati 260 eura za noc, a cena luksuznih apartmana kretace se i do 10000 eura.

Ovaj Titanik je usidren, on nece ploviti okeanima, plutaće na maloj kineskoj reci Qijjang. Biće bezbedan. Na obali pomenute reke bice sagradjeno nekoliko hotela koji ce izgledati kao u bajci. U jednom od njih biće i 6 D bioskop sa vazdusnim i svetlosnim igrama, sedištima koja se pomeraju. Ova zemlja iz bajke biće pokrivena veštačkim nebom.

Čitava investicija će koštati preko milijardu evra. Realizaciju plana će u delo sprovesti kineska firma Seven star energy. Romandisea ( tako će se zvati ) zabavni park sa Titanikom u sredistu paznje biće otvoren krajem 2019. Tu će biti i mediteranska ulica za šoping, venecijanska kapela za venčanja, high-tech bioskop, indoor plaža…

U Kini je proteklih nekoliko godina otvoreno preko 300 sličnih zabavnih parkova. Jedan od njih je i Disneyland u blizini Šangaja sa Pepeljuginim dvorcem koji je najveći svetu.

U Pekingu planiraju uskoro i jedan Šerlok i Hello – Kitty park, takodje ogromne investicije.

Čitava turistička industrija u Kini dozivljava pravi boom! Njena vrednost je 2016 procenjena na 580 miliona evra, i do 2020 ce se udvostruciti. I broj posetilaca zabavnih parkova ce se do 2020 – e godine udvostruciti. 2015 ih je bilo 110 miliona. Razlog za ovakav porast turističke ponude je enorman rast srednje klase u Kini, samim tim i njihovih finansijskih mogućnosti.

Kineska srednja klasa živi u blagostanju, i novac koji im preostane žele negde da potroše. Ovi parkovi su idealna zabava za decu, odrasle ljude, porodice. A mogućnost da zabavni park sa Titanikom propadne ili ne bude realizovan – ne postoji, vredni Kinezi sve realizuju. Zato je više nego tužno ako uporedimo Kinu koja je usmerena na budućnost sa Balkanom koji se zaglibio u prošlost i odatle nema nameru da izadje.

Ovo je samo mali primer gde se nalazi svet, a gde se nalazi Balkan, kuda ide svet, i kuda ide Balkan. Kakve su misli takav je i život, a i budućnost.

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog