Projekat – DETE

Projekat – DETE

Projekat – dete je svako dete koje roditelji smatraju svojim projektom. Ovakvi roditelji imaju jasno definisanu predstavu kako treba da izgleda razvoj njihovog deteta ili imaju određeni cilj njegovog budućeg života neprestano pred očima.

Deca koja su projekti svojih roditelja postoje oduvek; istorija raznih porodica puna je zastrašujućih primera sinova koji su bili prisiljeni da idu stopama svojih očeva. Ili kćerki kojima je namenjena uloga foto-modela. Ovi primeri su brutalni i često imaju nesagledive posledice za sve učesnike u projektu.

U poslednjih dvadeset godina zapažen je porast broja dece koja su projekti. Dece koja su tretirana na diktatorski način. Možda je to posledica činjenice da imati dete nije više potreba koju nameće društvo već je lična, egzistencijalna i emocionalna odluka roditelja.

Naravno, nije loše da roditelji imaju želje i snove, ali sve do momenta dok sopstvenu ambiciju ne preusmere na dete i usredsrede se jedino na uspešno sprovođenje projekta. Sada ću pokušati da objasnim koju konkretnu štetu može imati dete koje je pretvoreno u puki projekat roditelja.

Na prvom mestu može biti oštećen kvalitet odnosa između deteta i roditelja. Kada dete i čitava njegova budućnost postanu projekat, odnos roditelji-dete pretvara se u jednu subjekat-objekat vezu, u kojoj, razumljivo, dete postaje objekat.

Dete postaje stvar ili imetak i to opterećuje vezu roditelji-dete, isto onako kako bi opteretilo u sličnoj situaciji i odnos muškarac-žena. Niko nema volje da bude projekat drugih ljudi, pogotovo ne na duge staze. Čak i kada to donosi više pažnje i angažmana, što se na početku čini veoma pozitivnim.

Deca bivaju zavedena angažmanom svojih roditelja i često im prodje čitavo detinjstvo dok ne shvate da nisu oni bili u centru roditeljskog interesovanja već je to bila ambicija samih roditelja, njihove želje, slika i prilika.

Nakon ovakvog saznanja, deca nose čitav život dozu straha da će biti razočarana i iskorišćena. Jer su u detinjstvu poslušno zapostavila razvoj i proces unapređenja sopstvenih ličnosti. Zbog toga deca imaju poteškoće kasnije da se definišu, da se pronadju ili vrate sebi. Njihovo „ja“ se zagubilo negde između roditeljskih zahteva i očekivanja.

Deca imaju potrebu da ih roditelji tretiraju kao ličnosti, kao male ljude koji imaju vrednost. Deca su zavisna od pozitivne roditeljske pažnje. Možemo ih uporediti sa biljkama ili drvećem koje roditelji moraju negovati kako bi razvila svoju individualnost.

Deca – projekti su kao bonsai drvo čijim je rastom vlasnik preuzeo upravu i moć. Deca – projekti su i kao dva metra visoko drvo koje ljudi kupuju jer nemaju nerava da ga odgaje od prve faze semena. Nemaju zivaca da sacekaju da seme izraste i postane snazno. Takvo drvo ima potrebu da ga neko uvek podrzava, nije u stanju samo da se razvije.

U moru predloga raznih istrazivača, eksperata i medija, roditelji bivaju zbunjeni i ne znaju uvek sta je zdravo, a sta nezdravo za njihovo dete. Mnogi se odluče za aktivnosti u bezbrojnim poljima. Deci je potrebno vođstvo roditelja, njihov nadzor. To deci treba.

Umetnost se sastoji u tome da utičemo na razvoj dece i da istovremeno budemo inspirisani i vodjeni njihovom individualnoscu. Ovaj balans se uči svakodnevno. Ponekad cemo izgubiti ravnotežu i skrenuti u sebeorijentisanost zaboravljajući pritom da dete ima svoju zasebnu ličnost i individualnost. I to je potpuno u redu ukoliko neprestano ocenjujemo sebe na polju roditeljstva. Tako svesni, primeticemo na vreme feedback koje nam dete šalje.

***

Pokusajte svi Vi koji ste roditelji da se setite osecanja i raspoloženja koje ste imali prvih nedelja nakon detetovog rođenja. Tog osecanja da je dete poklon i blagoslov koji će vam obogatiti život. I onda se opustite, i hodajte. Ali u taktu sa detetom! I na njegov jedini i jedinstveni način.

Nemojte nikada dozvolili da se Vaše dete oseca vrednim samo onda kada radi ono sto Vi od njega zahtevate ili mu predlazete. Budite sa svojom decom Ovde i Sada zajedno, a ne onako kakvim ga u budućnosti zamisljate. Bez prisustva u detinjstvu sopstvene dece, izgubicete ono najlepše sto na ovom svetu postoji.

 

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog