Mars je malo nervozan
<a href="https://pixabay.com/users/Sttefan/">Sttefan</a> / Pixabay

Mars je malo nervozan

Mars zove Zemlju, Mars zove Zemlju, halo, halo? Znaci ljudi, reći ću Vam konacno sada da tih pet minuta 19. oktobra po Vasem racunanju vremena necu nikada zaboraviti. Ne mozete zamisliti kako to izgleda kada Vasa stvar, ova sonda – Shiaparelli, tako se zove, ne? – brzinom od 400 kilometra po casu, udari o moju povrsinu kao kamen. Zasto malo ne prikoči, pitao sam se..nego rizikuje da se razbije u paramparčad u mom crvenom pustinjskom pesku.

Padobran se jos okretao iza nje. Tja. Krater koji je napravila sirok je dva do tri metra. I ne izgleda lepo.

 

Sta to Vas Zemljane toliko fascinira na mojoj povrsini ? Vise od 30 misija ste poslali do mene, ako sam dobro pobrojao. Neke nisu ni stigle do mene, ili nisu ni napustile Vasu orbitu ili su negde utonule u nirvanu. Bas smesno. Kako ste samo bili odusevljeni kada je prva sonda ka Vama preusmerila prve fotografije mojih kratera. Pa sam onda sreo onaj cudni Mini – Marsmobil, sa šest tockova. Takvo nesto nisam do sada video. Smejao sam se satima. Hot wheels se zovu? I decu ucite da me vole 💞

Cini mi se da shvatam koliko ste zagrejani za probe po meni ali ljudi moji, to zahteva vreme, morate jos znanja da steknete i vise da vezbate. I znate li samo koliko su ljubomorne susedne planete? Jupiter na primer. Tamo mozda ima odgovarajuceg vazduha za Vas ali ne pokazujete nikakvo interesovanje. Siromah Jupiter, jasno je njemu da su Zemljani opcinjeni iskljucivo crvenom planetom.

Mogao bih, sa ove moje udaljenosti od 370 miliona kilometara primetiti kako je lepa Vasa planeta. Tom fascinirajucem plavetnilu u susedstvu gomile belih, niskih oblaka, svakodnevno se divim i pitam se: zar Vam to nije dovoljno? Zasto trazite Zivot izvan Vase orbite, tamo gde ga nema?

Jao, sad se setih onih groznih, horor bucnih masina, avionima ih zovete? Ili satelitima? Mnogo ulažete Vi u to dok Vam veliki procenat Zemljana gladuje.

Kako je moguce da saljete satelite, a ne mozete da iskorenite siromastvo u obezbedite mir na sopstvenoj planeti? Zato i buljite po drugim planetama. Nalazite se izvan moći mojeg razumevanja. Koja je Vasa poenta? Zelite da Vam se potvrdi kako niste sami u kosmosu? Ne volite da budete sami? Okej. Slicni smo, Vasa planeta i ja. Ali zamislite koliko ste vremena izgubili trazeci slicnosti sa mnom istovremeno produbljujuci razlike na Vasoj planeti. Zasto ne trazite slicnosti medju razlicitim narodima na Zemlji nego trazite slicnosti medju razlicitim planetama? Nije li to sto radite iscrpljujuce i zaglupljujuce?

Svemirskim letelicama u visokoj rezoluciji fotografisete moje pejzaže dok Vase umisljene lepotice – Venere na Instagramu postavljaju filterisane pseudoumetnicke slike.

Jasno je meni da je crvena planeta oduvek opcinjavala Vase naucnike, futurologe. Odvajkada bulje teleskopima u mene i sve je to u redu. Tiho Brahe i Johanes Kepler, ti super mozgovi otkrili su mnogo toga o meni. Onaj Djovani Kasini, otkrio je i polarne ledene kape koje se šire i skupljaju u skladu sa godisnjim dobima, i da nije moje grobove otkrio, ne biste Vi nikada ni dosli na ideju o postojanju Marsovaca.

Da ne govorim o fizicaru, astronomu i filozofu Vilijam Hjuelu, coveku koji je skovao i popularizovao rec ” naucnik ” ( scientist ) i definitivno izneo hipotezu o tome da Mars ima mora, kontinente i najverovatnije – zivot!

Sto vise gledate u marskovske kanale, to vise pustate mašti na volju, o Zemljani moji.

Ah, kakvi su Vam novinski naslovi: naucnici otkrili vodu na Marsu!! Naucnici su vec znali da ispod moje povrsine mora imati zaglavljenog leda. Ha-dva-O postoji i na Marsu, o radosti Zemaljske.

Voda cini oko 71% Vase planete bas kao i ljudskog tela. A nazvali ste planetu Zemlja, a ne Voda?! No dobro, sada imate i svog vodenog, planetarnog pobratima tj.mene.

Imate i slani okean na Ganimedu, ogromnom Jupiterovom mesecu nazvanom po Zevsovom gej ljubavniku. No, to Vam nije toliko zanimljivo kao voda na Marsu. Cak i Pluton ima mokre čvorove po sebi ali kao sto rekoh, nista to nije zanimljivo kao voda na Marsu!

Mars je za Vas nesto posebno. Mesto za naucnu fantastiku i mitologiju.

Da, potvrdicu Vam: kada sam bio mlad pre nekih 4,5 milijardi godina imao sam okean koji je prekrivao bar petinu ili cak trecinu moje povrsine. Bilo je tu vise vode nego u Vasem Atlantiku. Kakvi su tu šarani plivali, ajkule ili kečige, vidim kako ushiceno zamisljate.

Jos jedno saznanje Vas je obradovalo: jedna vrsta lišaja je prezivela i srecno se razmnozavala citava 34 dana, u uslovima koji su namešteni tako da simuliraju one na mojoj povrsini.

Oko mene kruze Vase svemirske drangulije, raznim instrumentima me proucavate i sve vise nervirate.

Izgradili ste svemirske brodove, lutate po planetama a verujete da Vam je piramide izgradio neko drugi?! Mozda Marsovci 😁

Zelite da me kolonizujete. Nista novo pod Suncem. Vi uvek nesto zelite. Uglavnom pogresne stvari. Hocete da emigrirate na moju povrsinu a istovremeno dobijate nervne slomove kada Vam na granicne kapije pokucaju emigranti? Saplicete se o kućne tepihe, a savrseno tacno racunate hemijski sastav soli na planetama udaljenim milionima kilometara od Vase. Cudna ste sorta – vi Zemljani.

Ali cemu to navaljivanje, cemu agresija? Kakve veze ja imam sa Vasim bogom rata? Nisam ni pola tako velik kao Vasa planeta a vi ste kao zaposednuti ” Ratom svetova ” i stalno umisljate da ce Vas neki Marsovci napasti. Bas ste poceli da me nervirate. A potom ce Marsovce unistiti mikrobi, tako zamisljate. Znam i za ideje  H.G. Wellsa.

Cak ste imali i neku radio emisiju u kojoj su se glumci našalili i predstavili Vam kako invazija Marsovaca samo sto nije pocela. Orson Vels je autor, ako se ne varam. Zemljani su poverovali i poceli panicno da se pakuju, neki su dobili srčane udare. Opustite se Zemljani, imam ja ovde svojih poslova, na Vasu planetu i ne pomisljam bar ne u tom kontekstu. Mozda bih cak voleo da sam Zemljanin.

P.S. Padobran bih zadrzao, bas je nekako cool. Mars zove Zemlju. File closed…?

This Post Has 2 Comments

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog