Carpe diem – ali samo nedeljom

Carpe diem – ali samo nedeljom

Svi znate onu rečenicu: Uživaj u svakom danu kao da ti je poslednji. Naći ćemo je u lifestyle magazinima, ujedno spada u standardni repertoar svakog lajf kouča.

Zamislite da od danas više ne perete zube, kosu, ne čistite stan, svaki posao ostavljate za kasnije, ne plaćate više ni račune – bili biste brzo siromašni, bolesni ili u zatvoru. Ta latinska setenca pritiska nas, i proizvodi želju za jednim – odmah! Carpe diem je jedna od najomiljenijih i najzastupljenijih latinskih izreka. Uživaj u danu, uživaj ” do koske “, ne brini šta će biti sutra. Hitnost nam mnogo znači, mnogo toga želimo da imamo ali hitno, mnogo toga želimo da ostvarimo ali hitno.

Mnogo nam je važno to – hitno. Ali koliko? 🤔 Više nego što racionalno možemo objasniti ili opravdati.

Šta želite više: 1000 € za jednu godinu ili 1100 € za godinu i jedan mesec? Većina bi se opredelila za 1100€ za 13 meseci. To ima smisla, jer kamatu od 10% mesečno ( ili 120% godišnje ) nećete nigde naći. Ova kamata pruža Vam odštetu za rizik u koji ulazite kada morate da čekate jedan mesec.

Još jedno pitanje: Želite li radije tih 1000€ sada ili 1100€  za mesec dana? Većina bi uzela tih 1000€ već danas 😋 Ovo je zadivljujuće. U oba slučaja, morate izdržati mesec dana da biste dobili 100 više.

U prvom slučaju, reći ćete: Kad sam već čekao godinu dana, sačekaću i taj jedan mesec. A u drugom slučaju ne želite čekati! Donosimo odluke koje su shodno vremenskim razmacima – nekonzistentne. Naučnici su ovaj fenomen nazvali Hyperbolic Discounting što bi značilo: što je odluka bliža sadašnjosti, naša emocionalna kamata postaje viša.

Hiperbolični diskont – to će reći, fakat da smo na šinama hitnosti čvrsto zauzeli mesta, ostatak je naše praprošlosti. Životinjske prošlosti. Životinje nisu spremne da se danas odreknu nagrade, kako bi u budućnosti dobili nešto ili mnogo više. Možemo trenirati pacove koliko nam volja ali oni se nikada neće odreći komada sira koji će dobiti danas, u zamenu za dva komada – samo sutra 😁 Reći ćete da veverica zakopava svoje orahe, međutim taj njen čist instinkt nema sa kontrolom impulsa dokazano –  ništa!

A kako stoje stvari sa decom? Volter Mišel je 60 – ih godina sproveo jedan dobro poznati opit na temu ‘ Odlaganje nagrade ‘ . S tim u vezi, na Na YouTube postoji odličan video pod tagom ‘ Marshmallow ‘. U njemu, četvorogodišnjaci treba da odluče hoće li sada pojesti jedan Marshmallow ili će ipak sačekati nekoliko minuta ne bi li dobili dva. Mali broj dece je mogao da sačeka! Ono što je zanimljivo: Mišel je zaključio da je sposobnost da se izdrži i sačeka veća nagrada, pouzdan indikator kasnijeg uspeha u karijeri.

Što smo stariji, i što više težimo samokontroli, to nam je lakše da čekamo. Umesto 12 meseci, rado ćemo sačekati 13, da bismo kasirali dodatnih 100€ . Ako nešto želimo odmah i danas već, podsticaj mora biti jako visok kako bismo bili spremni da odložimo i pomerimo datum za naplatu 🤗🙄😑 Najbolji dokaz za to su zelenaške kamate za dužnike.

 

Rezime

Nagrada koju mođemo steći već danas, sada i odmah neodoljivo je zavodljiva, a hyperbolic discounting je i pored toga ipak samo pogrešan način razmišljanja. Što više kontrole nad našim impulsima imamo, to ćemo uspešnije izbeći ove zamke u pogrešnom zaključivanju. Što manje moći nad sopstvenim impulsima imamo – na primer nad uticajem alkohola – to ćemo mu više podpasti. Carpe diem je jedna dobra ideja – jednom nedeljno. A uživati svaki dan kao da je poslednji, neviđena je glupost.

https://youtu.be/QX_oy9614HQ

This Post Has 2 Comments

  1. Bravo, apsolutno se slažem sa tobom. Carpe diem je ok nedeljom, ne može svakodnevno.

    Odličan je tekst kao i svi prethodni 🙂 i budući

    1. Hvala mnogo 😃😊🤗 Carpe diem saveti su prevršili meru, pa otuda i ovakav tekst.

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog