Kiseli kupus koma

Kiseli kupus koma

Roman Rite Falk – ” Sauerkraut – koma ” – ” Kiseli kupus koma ” je još jedna u nizu priča koje prate avanture bavarskog policajca – komesara Franca Eberhofera. Pored standardnih dešavanja u malom Niderkaltenkirhenu, radnja se ovaj  put prenosi i u Minhen.

U bavarski centar zločina, Eberhofer odlazi nerado. Nestrpljiva verenica Suzi je nepoverljiva, zašto Franc najednom mora u bavarsku prestonicu zločina, ko će brinuti o Niderkaltenkirhenu, i o njoj? Mesarev sin kao privremena zamena u njihovoj policijskoj stanici ne uliva joj poverenje, a Franca ova nedostojna zamena dovodi do ludila. No, naređenje je naređenje a prekomanda je prekomanda.

Neposredno pred odlazak prisustvuje zabavi koju je organizovao njegov brat Leopold. Leopold se posle trećeg neuspešnog braka, vratio kući, čini se samo da bi njega morao da nervira. I najzanimljiviji gost na toj zabavi, imucni Karl-Hajnc sa blend-a-med osmehom se neskriveno udvara njegovoj Suzi koja nema ništa protiv. Nezavidna situacija za komesara, narocito u situaciji kada mora da slusa opaske svog brata kako je novopridosli gost bolja prilika za Suzi. Ako to uzme u obzir, cinjenica da uskoro odlazi u Minhen cini mu se sve atraktivnijom.

Njegov pretpostavljeni je hladan i zvanican, Eberhofer smatra da je to zato jer je on samo obicni provincijski policajac u velikom gradu. Moguce da jeste tako, ali on je policajac koji ekspresno resava zlocine, da minhenska policija ima takvog, ne bi ga pozvali.

Sledeceg dana dolazi mu neocekivana poseta: otac i baka koji su nestrpljivi i zele uzivo da vide pozornicu nekadasnje njihove omiljene krimi serije cija se radnja odigravala bas u Minhenu. Dok su boravili u Eberhoverovoj kancelariji, ocev auto je nestao! Eberhoferov verni saradnik Rudi Birkenberger pronalazi taj oldtajmer u Dahauer sumi. Zeleci da obraduje oca, i ujedno da vidi Suzi, komesar Eberhofer odlucuje da licno odveze ocev auto, tokom voznje nozdrve mu para nesnosan smrad za koji ne moze da utvrdi odakle dolazi. Dok veselo pije kafu sa bakom, otac sav zajapuren utrcava u kucu i saopstava da se u autu nalazi les! I tako pocinje zaplet.

Rad na detekciji lesa je zahtevan, rec je o mladoj 23-godisnjoj devojci koja je ubijena, bila je u cetvrtom mesecu trudnoce. Sudska medicina je detaljnim pregledmo lesa utvrdila i pokusaj abortusa. Devojka je zadavljena sajlom ili nekim salom, kod sebe nije imala ni pasos, ni licnu kartu.

Razumljivo, Eberhofer pronalazi nacin da sutvrdi identitet nesrecne devojke. Rec je Branki Ibranovic iz Srbije koja je radila kao bebisiterka u imucnoj porodici Datenbek. Zasto i kako je nastradala, saznajemo na sve uzbudljivijim stranicama ove knjige.

Eberhofer pronalazi porodicu kod koje je mlada devojka bila zaposlena. Na vratima ga docekuje neljubazna kucepaziteljka frau Sneler, kucna azdaja koja vec 13 godina radi u kuci Datenbekovih. Ona mu daje par sturih informacija, mnogo vise saznaje od bracnog para Datenbek; sta vise, gospodina Datenbeka u prvi mah optuzuje za tajnu vezu sa mladom devojom, sto on negira. Datenbek gubi nerve, pocinje da vice kako je apsolutno srecan, i veza sa jednom mladom strankinjom mu u zivotu nije potrebna. Eberhofer je na krivom tragu. No, ne zadugo. Neko iz porodice Datenbek mora biti otac deteta, ali ko?

Ostroumni saradnik Rudi koji je u medjuvremenu uspesno izasao iz Kiseli kupus kome tj. dehidratacije i dijareje prourokovane bavarskim kiselim kupusom, postavlja jedno zanimljvo pitanje Eberhoferu i to: ” Sa koliko godina je prvi put imao seks? ” Eberhofer je zapanjen ali ubrzo shvata na sta Rudi cilja. Datenbekovi imaju starijeg sina Demijana, tinejdzera od 14 godina. Da li je moguce da je on otac? Ili ubica? Ili oboje?

Prilikom ispitivanja, mladic nije izdrzao, poceo je da place, rekao je da je bio zaljubljen u Branku, i da je dugo cekao da ga ona uopste primeti. No, decko ne moze biti ubica. Ubica voljenog bica, ni u kom slucaju. To je uradio ipak neko drugi.

” Frau Sneler, Vi ste ubacili pilule za pobacaj Branki u hranu? ”

” Da! A sta je drugo trebalo da uradim? Zar da dozvolim da mom detetu tek tako prikaci dete? Zar da postane otac, i to sa 14 godina? Da, dobro ste culi, mom detetu. Datenbekovi nikada nisu imali vremena za njega, ja sam ta koja ga je odgajila. On je vise moj nego sin Datenbekovih. ” – otprilike u ovom stilu je odgovorila pociniteljka zlocina. Frau Sneler je Luj Vitom salom udavila nesrecnu Branku nakon sto ju je ova uhvatila u nedelu – u momentu dok joj je sipala pililu u hranu. Tako je Branka izgubila ne samo bebu, vec i zivot.

***

Zlocini iz ljubavi, zlocini iz strasti, iz mrznje, iz prevelike ljubavi, poremecenog uma, suzene svesti, razni su zlocini, ali je psiholosko objasnjnje nekako uvek slicno. Ljubomora, neostvarene licnosti, neispunjeni zivoti tako lako odvedu ljudsko bice u pogresnom smeru.

***

Eh, da. Eberhofer je zaprosio Suzi ali je zakasnio na vencanje. Klasika. Ona ga je odbila i uskocila u Karl-Hajncov lambordzini. Tako se zavrsava roman. Izasao je nastavak, i citaoci mogu vec da ga kupe u knjizarama, ali ima jos nesto zanimljivo. Nemci su snimili vec nekoliko filmova po romanima Rite Falk, i na leto se ocekuje nova premijera – film Sauerkrautkoma – Koma” Kiseli kupus ” 🙂 Jedva cekam, provincijski krimi-romani Rite Falk su duhoviti, a filmovi su jos urnebesniji.

Na kraju svakog romana, Rita Falk objavi po nekoliko recepata svoje bake. Moj omiljen recept je Bayrisch Creme 🙂

Njeni romani su uvek povezani sa ukusnom bavarskom hranom. Svaki njen roman prati Eberhoferove avanture, prvi je izasao 2010-e, a ” Sauerkrautkoma ” je peti u nizu. Sada ih ima vec 9…

Rita Falk

https://www.youtube.com/watch?v=ndRX3kE-jNA

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog