Prikaz romana Zauvek moj dragi od Džodžo Mojes
bty

Prikaz romana Zauvek moj dragi od Džodžo Mojes

I, konačno imamo kompletiranu trilogiju avantura, putešestvija, uspona i padova – Luize Klark. Naslov originala trećeg dela ove fenomenalne trilogije je ” Still me ” , a naslov nemačkog prevoda glasi : ” Mein Herz in zwei Welten ” – ” Moje srce u dva sveta “. Na srpski jezik još nije prevedena.

Ko je zapravo Luiza Klark? U potrazi za odgovorom na ovo pitanje, protagonistkinja romana se našla u Njujorku. Tamo otpočinje nov život. Glamurozni svet poslodavca milijardera Gopnik na Petoj aveniji tako se razlikuje od njenog malog Stratforda u Engleskoj. Tamo je ostao deo njenog srca: kod haotične familije, a pre svega kod Sema. Dok pokušava da osvoji Menhetn, nameće joj se pitanje: Da li je moguće izlečiti jedno srce koje se u dva sveta oseća kao kod kuće?

U Njuorku, Luiza radi kao asistentkinja jedne depresivne, ćudljive prebogate mlade žene koja je takođe stranac u Njujorku i pokušava da se uklopi u svet svog bogatog muža. Svoju veliku ljubav – Vila Trejnora i dalje nosi u srcu kao i njegove reči: ” Nosi svoje marigold čarape sa ponosom. Živi neustrašivo. Uvek gledaj napred. Jednostavno – živi! ”

Od prve pa do poslednje stranice ove knjige bila sam oduševljena stilom pisanja Jojo Mojes. Jasan stil i Ja- perspektiva iz Luizinog ugla savršeno se uklapaju. Čitalac ima utisak da je sa Luizom u Njujorku uživo! Raduje se sa njom, pati zbog nje ili je ljut zbog nepravde koja joj je učinjena. Šta god da se događa, čitalac ima živu sliku metropole pred sobom kao i mlade žene koja se bori da nađe svoje mesto pod Suncem.

Prema Vilovom savetu, ona želi u Njujorku da kaže –  Da novim stvarima, da se otvori za nova saznanja i iskustva. I takvih ” Kaži Da ” momenata ima na pretek .Džoging Central parkom uz svoju novu gazdaricu je samo jedan od njih. Zamislimo Luizu kako trči, neverovatno, zar ne? Žena za koju je trčanje nešto kao i brokoli. Čovek zna za njihovo postojanje ali nema volje za njih .Rekla je Da džogingu i mnogim drugim stvarima, i zadržala opreznost čemu ili kome će reći – Da. U tom smislu, meni je bilo najzanimljivije da li će reći Da dvojniku Vila Trejnora 😄😋

Ređaju se brojni charity hepeninzi gde ima prilike da upozna krem poslovnog sveta svetske metropole kakav je Njujork . Autorka lagano uvodi nove zanimljive karaktere: portira Ašoka, jednu bogatu, stariju damu sa zanimljivom prošlošću u svetu mode – gospođicu De Vit, izvesnog Džoša koji je američka verzija Vila Trejnora, u fizičkom smislu. Saznajemo kako živi bogati svet Njujorka, ne komuniciraju previše, uvek u žurbi, hrana im se dostavlja, drugi rade za njih. U jednom trenutku, Luiza čak odlazi i na demonstracije pokušavajući da spasi jednu knjižaru od zatvaranja. Naravno, ovo se dešava u neglamuroznom delu Njujorka. Tamo gde se ne vrti sve oko novca, i gde su ljudima potrebna mesta gde će se družiti i usput obrazovati. Knjige i knjižare su u tom smislu, kao hleb nasušni .Iz knjiga se učimo empatiji, zbog toga su knjige resurs koga se ne smemo odreći. Luiza nosi plakat sa rečima ” Znanje je moć! “. Tu vidimo opet Vilov uticaj što se njenom novom partneru Semu baš i ne dopada.

Veza preko okena, ljubavna veza na daljinu kakvu su prinuđeni da održavaju, ima uspone i padove .Nažalost, kako vreme prolazi sve više padova . Ko je kriv, i da li će Luiza i Sem ipak biti zajedno na jednom mestu ne saznajemo sve do kraja romana. Do poslednjih pasusa je nepredvidivo i uzbudljivo. Neverovatni obrti, neočekivane odluke i zapanjujuća dešavanja krase ovaj roman koji je prema mom skromnom mišljenju i najbolji deo trilogije. U ovom romanu Luiza konačno saznaje ko je i čime želi da se bavi u životu .Hoće li zauvek ostati u senci bogatih kao njihov personal kojeg u svakom trenutku mogu smeniti i zameniti, ili će nešto novo samostalno preduzeti, saznajemo upravo u ovom romanu.

Luiza Klark je poštena i fer, i te osobine koje je krase, danas je retko sresti. Ona osvaja svojom neposrednošću i šeprtljavošću. Teško je biti stranac, useljenik, emigrant, kako hoćete .Uvek ste jednom nogom na različitom mestu. Imate dva identiteta, svaka polovina čezne za onom drugom.

Ona koja je čitav svoj život upravljala prema drugima, u Njujorku dobija samopouzdanje da učini nešto veliko i za sebe. Odevena u vintage odeću, zanimljiva i nezaustavljiva čak i najtežim momentima pretećeg beskućništva u Njujorku i bankrota .Uspeva da sačuva hladnu glavu i jednostavno – ima sreće .Opcija povratka u Englesku kao da više i ne postoji. Amerika joj postaje nov dom, američki san je na pragu ostvarenja, a šta će na sve to reći Sem? Luiza čezne za njim ali ovoga puta posao je važniji. Njujork ju je zaposeo. Zauvek.

 

Preporuke za roman, pročitajte i neka Vas Luiza vodi ulicama Njujorka, videćete kako zviždući zaustavlja yellow cab, i zajedno sa njom pevušiti Let the river run, soundtrack iz filma Working girl i jednostavno – živi!

 

Edit: prevod na srpski je pod naslovom ” Zauvek moj dragi ”

 

Wisdom and knowledge shall be the stability of the times.

This Post Has 2 Comments

  1. Jedva čekam nastavak na srpskom jeziku. Imam prve dve knjige, nedostaje mi ova treća.
    Odličan si prikaz dala i ponavljam, jedva čekam da je kupim i pročitam.

    1. Hvala Rado 💕 knjiga je zaista izuzetna i inspirativna, veliki udeo u tome i mesto zbivanja – N.Y. 🗽💕 Nadam se da ce neki srpski izdavač uskoro objaviti prevod.

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog