Every breath – roman Nikolasa Sparksa o srodnim dušama

Every breath – roman Nikolasa Sparksa o srodnim dušama

UPOZORENJE – OVAJ BLOG MOŽDA SADRŽI SPOJLERE!!!

Pre nekoliko nedelja pročitala sam Sparksov roman ” Udvoje ” za koji sam mislila da je najnoviji. Ali to nije bio slučaj. Prošle nedelje, na počasnom mestu u lokalnoj knjižari pod oznakom ” Novo ” ponovo Sparks! Opet sa najnovijim romanom 😁, u originalu ” Every breath ” izaslim u septembru ove godine. Kupim i taj. 😊 Nisam pogrešila. Ovaj roman o srodnim dušama 💕 odveo me je na dva kontinenta: Amerika i Afrika, u dve različite decenije.

1990 je godina, i 36 – godisnja Houp Anderson se nalazi pred teškim životnim odlukama. Već 6 godina je u vezi kojom nije zadovoljna. Nakon svađe odlazi u porodičnu idiličnu kuću na obali Sunset Beach ( North Carolina ) da razbistri misli. Tamo sreće avanturistu iz Zimbabvea, safari-vodiča Trua koji je dosao da upozna svog oca.

Odmah su shvatili da su srodne duše. Zaljubljuju se jedno u drugo, ona ga vodi do poštanskog sandučeta gde ljudi ostavljaju anonimna pisma ljubavnog sadržaja. Tu pronalaze emocionalna pisma i zajedno čitaju. Čitajući ovaj roman, praktično sam mogla da osetim tu njihovu srodnost duša.

Nije se radilo o tome da se ona ponovo oseti privlačnom; Houp je dozivljavala vezu sa Truom kao mirno konaciste, dolazak kući. Tru je predivan, i krase ga brojne vrline. Medjutim, oni zive na dva kontinenta. Da li je takva veza uopšte moguća? Tru kaže da jeste.

Ali Houp je žena koja donosi odluke glavom, a ne srcem, i za to ima mnogo razloga. Tru je razveden, ima sina i ne može vise da ima decu. A Houp očajnički želi decu, ne moze da zamisli svoj život, a da ne postane majka. A nikako ne zeli ni da ostavi bolesnog oca. Scena rastanka je dirljiva, ona odlazi, on se do poslednjeg momenta nada da ce zaustaviti auto, promeniti odluku i otići sa njim u Afriku. Ali to se ne dogadja.

Rastanak je definitivan. Ovde citaocu odista naviru suze na oči, i pitanje: sta bismo odabrale u slicnoj situaciji? Divnog čoveka sa kojim nikada necemo imati decu ili onog sa kojim imamo nestabilnu vezu a ipak mozemo imati decu?

A onda je prošlo vise od dve decenije. Ona se udala za svog partnera Dzoša, dobili su dvoje dece o kojima je maštala, a na kraju se ipak od njega razvela jer nikada i nisu bili jedno za drugo. Volela ga je i kako kaže, na momente bila srećna sa njim, a on je voleo nju, i jos mnoge pored nje..Ali ne i Tru..On je proveo ove decenije u Africi, radio svoj posao i nije se ženio.

2014 – a je godina! Poštansko sanduče sa pismima se potrudilo da ipak ne bude kasno. Njih dvoje se sreću na istom mestu gde su se nekad sreli a gde su ih dovela pisma koja su jedno za drugo tamo ostavljali.

Da li ce ih sada neizlečiva ALS koju je ona nasledila od oca sprečiti da budu zajedno? Za coveka kakav je Tru, ni to nije prepreka, spreman je da provede sa njom ono sto joj je ostalo od života a da li je ona spremna da je on gleda u danima kada joj telo bude potpuno propalo?

Fascinirajuca priča napisana perom kralja romantike Nikolasa Sparksa vraća nadu u snove za koje nikad nije kasno pa cak iako je skoro citav život prosao. Ima jos vremena za ljubav bez obzira na godine, bolesti i ono sto se tokom tih godina prezivelo.

Zaista gigantska priča koja pokreće. Uživala sam u delovima koji opisuju južnu Afriku i njenu kulturu, upoznala sam taj kontinent i njegov čarobni životinjskim svet.

Sparks je na momente predvidiv, ali nijednog trenutka nije dosadan.

Poštansko sanduce ” Kindred spirit ” zaista postoji, i Every breath je pisan po istinitoj priči. Kao i svaka velika romansa, roman pokazuje i dokazuje da ljubav ruši sve barijere – kulturne, kontinentalne, socijalne. Ni decenije bez susreta je ne mogu promeniti ni zaustaviti. Prava ljubav može nadvladati bilo koju prepreku, ako je suđeno da se ostvari.

Roman je preveden na nemacki jezik pod drugim naslovom ” Tamo gde se našli ” 💜

” Sećanja nisu samo vrata ka prošlosti. Houp je zelela verovati da secanja mogu predstvljati i vrata koja vode u neku novu, drugu budućnost. “

This Post Has 2 Comments

  1. Odličan prikaz. Jedva čekam da knjiga dođe na srpsko tržište.

Оставите одговор

Close Menu
Hoffmann Marijana blog